Wat is nieuw in de laatste versie? (op papier en Youtube info)
Op het Youtube kanaal van de Nederlandse PKU vereniging staan 3 filmpjes:

1) Een filmpje hoe je een profiel aanmaakt en de data van je oude versie overzet naar een profiel. 
2) Een filmpje over het maken van een account in de laatste versie van de Eiwitkenner.
3) Een filmpje gemaakt waarop de gebruikersinstructie in beeld is gebracht. 

Daarnaast is een pdf-document opgesteld waar je e.e.a. kan nalezen.
Lees het document door hier te klikken.
Ziektebeelden
De Eiwitkenner is een handig hulpmiddel bij een eiwitbeperkt dieet. Dit kan voor verschillende ziektebeelden. Er is altijd één ziektebeeld actief welke op elk gewenst moment kan worden gewisseld. Afhankelijk van het actieve ziektebeeld kunnen verschillende producten beschikbaar zijn en andere bloedwaarden worden bijgehouden. Het is hierbij ook mogelijk dat bloedwaarden voor het geselecteerde ziektebeeld niet van toepassing zijn.
Producten

De Eiwitkenner geeft voor een reeks van producten de hoeveelheid eiwitten (gram) per hoeveelheid (verstrekkingseenheid). 

De eenheid waarin deze hoeveelheid is gegeven verschilt per product. Zo bevat een schaaltje appelmoes 0,4 gram eiwitten. Een stuk baklava (van 100 gram) bevat 4,2 gram eiwitten. De waarden in de standaard tabel zijn voornamelijk afkomstig van de NEVO tabel en zijn gecontroleerd door metabool dietisten. De standaardlijst zal regelmatig een update krijgen. Hiervoor hoef je zelf niets te doen. Dit gebeurt automatisch.

Er zijn synoniemen aan producten gekoppeld. Zo staat frisdrank in de tabel, maar cassis en sinas niet. Zoek je op cassis of sinas, dan verschijnt frisdrank in beeld. Ook streekgebonden namen kunnen als synoniem gebruikt zijn, zoals peperkoek als synoniem voor ontbijtkoek. 

Eetmomenten

Een eetmoment is een verzameling producten die je op een bepaald moment eet. Een voorbeeld van een eetmoment is het ontbijt: misschien bestaat je ontbijt uit 2 sneetjes brood, besmeerd met boter en jam, een kop koffie of thee en een appel. De mogelijkheid bestaat om per dag meerdere eetmomenten vast te leggen. Ieder eetmoment kan weer uit meerdere producten bestaan. Een eetmoment heeft automatisch het huidige tijdstip. Dit tijdstip kun je aanpassen naar wens. In het productenscherm kun je zien dat je nog bezig bent een eetmoment aan te vullen (mes en vork in de blauwe balk).  

Is je eetmoment compleet (door producten toe te voegen) dan kun je dat eetmoment bewaren. Op dat moment wordt ook de totale hoeveelheid eiwitten voor dat specifieke eetmoment berekend. Ook wordt dan de totale hoeveelheid eiwitten van de dag berekend.

Als het even niet uitkomt kun je eetmomenten ook op een later tijdstip toevoegen. Ook kun je invoeren wat je later op de dag gaat eten. Zo kun je zien hoeveel je de rest van de dag nog kunt kiezen. Eetmomenten kunnen naar wens op ieder moment gewijzigd en verwijderd worden.

Per eetmoment kun je een persoonlijke opmerking invoeren die van belang is voor dat eetmoment. Hier kun je bijvoorbeeld invoeren hoe je je voelt, of je koorts/verhoging hebt of andere relevante zaken.

Je kunt de eetmomenten opslaan als CSV bestand (komma gescheiden formulier). Dit kun je zelf bewaren als naslag, of als excel document uploaden naar het digitale patientendossier. Zo kun je de gegevens veilig delen met je behandelend arts of diëtist. 

Profiel

Eetmomenten (en eventuele bloedwaarden) worden geregistreerd voor één specifieke persoon in de vorm van een verplichte profielnaam.

Bij een profiel kan je instellingen voor die persoon vastleggen, zo kan je:
- de streefinname instellen (bijvoorbeeld: 10 gram eiwit)
- de marge rondom deze streefinname instellen (bijvoorbeeld 10%, dan wordt 9-11 gram eiwit als goed beoordeeld, en 8 te laag, maar 11,2 gram juist te hoog).
Let op: aanpassing van de instellingen kan gevolgen hebben voor de uitkomst. Bespreek altijd met je behandelaar/ diëtist welke instellingen voor jou het handigste zijn!

Het is indien gewenst mogelijk om meerdere profielen aan te maken en bij het invoeren simpel te wisselen van profiel. Als je een profiel verwijderd worden ook alle bijbehorende instellingen van dat profiel, de eetmomenten en eventuele bloedwaarden verwijderd.

Eigen producten toevoegen
Naast de bestaande tabel met producten, kun je zelf ook producten of recepten toevoegen. Hiervoor kies je de + als je in het productenscherm zit. Nu kun je favoriete koekje toevoegen, of de groentesoep van oma. Je rekent zelf de hoeveelheid eiwit uit die dit product per portie bevat. Dit vul je in in de tabel. Je geeft een product een kleurcoderig: groen= geen of nauwelijks eiwit ('vrij te gebruiken'), oranje= wel eiwit, moet mee gerekend worden, rood= veel eiwit, meestal niet toegestaan. De rode groep is standaard alleen actief bij PKU, omdat daarvoor meestal de strengste eiwitbeperking geldt. De andere ziektebeelden zien alleen groen en oranje. Bij persoonlijke instellingen kan een gebruiker dit aanpassen. 
Jouw eigen producten komen automatisch in jouw lijst met favorieten te staan. 

Denk je dat andere gebruikers dit product ook graag toegevoegd zouden willen zien aan de App? Zet dan een vinkje in het vakje 'delen met anderen'. 2x per jaar worden de voorgestelde aanvullingen door de diëtisten achter de App beoordeeld. De producten die een goede aanvulling vormen, worden toegevoegd. Uiteraard kijken zij de eiwitgetallen ook meteen nog eens na. 
Favorieten

Indien je bepaalde producten regelmatig gebruikt kun je deze markeren als favoriet. Vanuit de lijst met favorieten kun je vervolgens snel deze producten aan een eetmoment toevoegen.

Streefinname
Heb je een streefinname ingevuld? Dan zie je een gekleurd bolletje naast je dagtotaal eiwitten. Een geel bolletje betekent dat je nog ruimte hebt om iets te nemen, een groen bolletje dat je precies goed zit, en een rood bolletje dat je teveel eiwit hebt gegeten. Naast een streefinname (bijvoorbeeld 10 gram eiwit) vul je ook een marge in. Bij een marge van 10% wordt 9-11 gram eiwit dan als acceptabel beoordeeld, bij een marge van 20% is dit 8-12 gram. Bij een android toestel kun je de huidige eiwitinname als widget op je startscherm plaatsen. 
Persoonlijke instellingen
Bij de persoonlijke instellingen kun je een aantal instellingen aanpassen.
Zo kun je: 
- 'grote eter' instellen. Bij deze instelling kun je per productkeuze eenvoudig grotere hoeveelheden selecteren. 
- eiwitgetallen afronden (0,7 g eiwit wordt dan 1, en 1,2 gram eiwit ook). Handig als je meer eiwit per dag kunt eten.
- groen en oranje of groen, oranje en rood instellen.
- de groene producten niet meetellen. Dan worden de groene producten '0', en tel je dus echt alleen de oranje en rode producten mee. Fruit en rauwkost vallen onder de groene groep en zijn dan echt vrij te gebruiken. Je streefinname moet wel aangepast worden bij deze instelling. 
Account

Indien gewenst kun je er ook voor kiezen een account aan te maken waarmee je je data niet alleen op je eigen apparaat maar ook in de cloud bewaard. Hiervoor is enkel een geldig emailadres en wachtwoord benodigd.

Met een account kun je je eetmomenten, eigen producten en eventuele bloedwaarden op meerdere apparaten tegelijk bijhouden en raak je je data nooit kwijt als je apparaten vervangt.

Bij inloggen met een geldig account heb je de mogelijkheid lokaal op je apparaat opgeslagen data aan je account te koppelen. Als je ervoor kiest je account te verwijderen heb je de mogelijkheid je data nog wel lokaal te bewaren.

Als je ervoor kiest je account te verwijderen is het tot enkele dagen na je verwijderingsverzoek nog mogelijk je account te herstellen. Uiteindelijk worden je account en alle bijbehorende profielen, eigen producten, eetmomenten en bloedwaarden definitief uit de cloud verwijderd.

Bloedwaarden (alleen voor PKU)

Iedere keer dat je een bloedspotkaart opstuurt naar je behandelcentrum krijg je een uitslag. Deze uitslag kun je eenvoudig in je App registreren. Ook de bloedwaarden kun je als CSV bestand opslaan.